Upcoming Seminar in HCI Research

We will offer the following practical courses (in German) this winter semester.

• 183.659 Theorie und Praxis der Evaluierung von innovativen User Interfaces
  • 183.603 Seminar aus Medieninformatik

logo-hci-research

Students will learn how to plan an empirical study in HCI and how to choose appropriate research methods. These skills are  important for writing bachelor and master theses; we therefore suggest to complete one of the courses beforehand. The courses are also helpful for students interested in publishing a scientific paper because they simulate a conference’s peer review process. Students may choose amongst DECO’s research topics or choose a topic of their own, including (but not limited to): Persuasive Computing, Usable Security, Public and Pervasive Displays and Ubiquitous Computing.

The courses will be held in three workshops. Students will elaborate a written project proposal (similar to exposés needed for diploma theses). Introduction and first workshop (attendance required) is on the 20th of October 2016, 15:30-18:30h at the INSO library (Wiedner Hauptstr. 76 / 2nd. floor).

Wir bieten dieses Semester wieder die Möglichkeit zur Teilnahme an Seminaren über angewandte Forschung in HCI an:
183.659 Theorie und Praxis der Evaluierung von innovativen User Interfaces
183.603 Seminar aus Medieninformatik

Im Rahmen der Seminare wird vermittelt, wie man eine empirische HCI Studie plant und auch welche Methoden eingesetzt werden können. Diese Fähigkeiten werden typischerweise bei Bachelor- oder Diplomarbeiten benötigt – wir empfehlen, vorher ein Forschungsseminar zu besuchen! Die Seminare helfen auch, bei späteren wissenschaftlichen Publikationen und stellen einen realitätsnahen Konferenzprozess (Peer-Reviews, Rebuttals) nach. Die Themen können aus der aktuellen Forschung der DECO oder frei gewählt werden, bspw. aber nicht ausschließlich aus den Gebieten Persuasive Computing, Usable Security, Public and Pervasive Displays und Ubiquitous Computing.

Modalitäten: Drei Workshoptermine, schriftliche Ausarbeitung eines wissenschaftlichen Projektvorschlags (ähnlich wie das Exposé für Diplomarbeiten).

Vorbesprechung & 1. Workshop-Einheit (mit Anwesenheitspflicht) ist am 20. Oktober 2016 von 15:30-18:30h in der INSO Bibliothek (Wiedner Hauptstr. 76 / 2. Stock).